20 Temmuz 2016 Çarşamba

İsmail Doğantuğ "Oturtuk!"


İzmir'in usta satranççılarından İsmail Doğantuğ'u Mayıs 2015'te kaybettik. Sıra dışı bir adamdı. Tatlı bir aksiliği vardı. Sürekli birilerine kızardı ederdi ama sebepsiz olmazdı. Ve elbette tam bir satranç aşığıydı. Her kendini satranca adayanın kendinden bir parça bulabileceği bir insandı.

Bir kalp krizi sonucu satranç camiasından ayrıldı ama MojoJojo lakaplı üyenin Özgür Satranç'ta anlattığı anektodları aktarmak istedik.

1) İsmail Doğantuğ İzmir'de lokalde oyun oynamaktadır. Kendisi dikkatle düşünmekte iken rakibi yerinde duramamaktadır. Sürekli konuşmakta, ayağa kalkıp dolaşmaktadır. Doğantuğ elbette bu durumdan rahatsız iken sesini çıkarmaz ama oyunda sert bir feda yapar. Rakibi bu fedayı görünce birden şaşırırır ve ağır çeküm edası ile yerine oturur. Eski halinden eser yoktur artık.

Doğantuğ tek kelime söyler: "Oturttuk"

2) İsmail Doğantuğ, rahmetli İlhan Onat'a çok saygı duymaktadır. Bununla beraber onun aşırı sakin stilini de eleştirmektedir. Önüne gelen çok ideal atak konumlarını bile beğenmemektedir. Ve bu durumu "Stilime aykırı!" kelimeleriyle açıklar.

İsmail Doğantuğ benzer durumu şöyle anlatır:

"Birgün İlhan Onat'ın bir partisini analiz ediyoruz, oyunun sonunda 3 hamlede mat gördük, tahta üzerinde gösterdik. Rahmetli biraz inatçıydı, mat ataklarını da sevmezdi. Yine de pozisyona baktı baktı. Sonra: 'Mat edemem İsmail'ciğim, Mat etmek stilime aykırı' dedi. 


Orada bittim" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder