15 Ağustos 2014 Cuma

Doktor Satranca Dalarsa Ne Olur?

Satranç oyunlarının canlı olarak internette yayınlanmasından sonra satranç seyircilerinin durumu da değişti. Eskiden ustaların oyunları masa başında veya gösterim panolarından izlenirken ve bilgisayarların da olmadığı dönemde her şey çok farklıydı. Ustaya saygı duyulur ve onun yaptığı hamleler anlamlandırılmaya çalışırdı.

Günümüzde ise açıyorsun bir satranç programını başlıyorsun sallamaya "Carlsen yanlış oynadı. Bu hamleyi nasıl görmez. Amma da kötü oynuyor!" Nasıl olsa elinizin altındaki bilgisayar saniyeler içerisinde güçlü varyantlar gösteriyor. Varyantların ne anlama geldiğini anlamıyorsun ama bilgi sahibisin ve oynayanları acımasızca eleştirebilirsin.

Satranç programları sayesinde satranç bilmeseler de veya az bilseler de maçları takip edebiliyorlar. Bazen bir veli teorik bir açılışta satranç programını açarak "Çocuğum -0.30" diye üzülebiliyor. :)

Bizim hikayemiz ise oğlu turnuvada oynayanan bir veli ile ilgili. Velimiz bir doktor ve Zweig'ın "Satranç" kitabında olduğu gibi "Dr B" diyelim.

Dr B için heyecanlı bir gündür çünkü oğlu önemli bir turnuvanın son turunda derece için oynamaktadır. Oyun TSF'den canlı yayınlanır. Dr B hem canlı yayını açar hem de kuvvetli bir satran program ile de hamleleri kontrol etmektedir. Her veli gibi heyecandan yerinde duramamaktadır ama aynı zamanda hastalarını da muayene etmektedir.

Yaşlı bir bayan gelir ve derdini anlatmaya başlar. Oğlunun psikolojik problemlerinin yanı sıra içki sorunu da vardır. Kadın tam oğlunun çok içki içtiğini anlatırken Dr B'nin oğlu çok kuvvetli bir hamle yapar. Doktor da "Çok iyi!" der. Doktorun göz ucuyla bilgisayarda canlı oyunu izlediğini bilmeyen kadı "Ne iyisi doktor bey. Oğlum çok içiyor diyorum. Siz bana çok güzel diyorsunuz."

Doktor hemen kendine gelir ve durumu toparlar - "Yani fazla içmesin tabii ama az içerse biraz rahatlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder