17 Ağustos 2014 Pazar

Mikhail Tal'in Talihsizliği


Dünya Şampiyonu Mikhail Tal satranç tahtasında şanslı bir oyuncu olarak kabul edilebilir. Oyun bittikten sonra kaybeden taraf ama şu şekilde savunabilirdim diye sıklıkla yakınır. Oysa ki Tal bilerek bu şekilde riskli oynamaktadır çünkü kısıtlı zamanda savunma yapmanın zor olduğunu bilir.

Gerçek hayatta ise Tal çok şanssız sayılabilecek bir insandı. Genç yaşta sğalık sorunları yaşadı ve böbreğinin birisi alındı. Sigara ve alkol düşkünüydü. Rahatsızlıklarına rağmen kötü alışkanlıklarını bırakmadı. Ve tabii sağlık sorunları giderek arttı.





Yukarıda Fischer hastanede tedavi görmekte olan Tal'i ziyaret etmişken gözüküyor. Her ne kadar satranç tahtasında rakip olsalar da gerçek hayatta iyi arkadaştılar. Hatta Fischer büyük rakibi Spassky ile de iyi ilişkiler içerisindeydi.



Gelelim asıl hikayemize. Havana'da Satranç Olimpiyatları düzenlenir ve Tal de elbet oynamaktadır. Akşam oyun bitince bara gider ve içkisini yudumlamaya başlar. O sırada takım arkadaşı Korchnoy'u Kübalı bir kızla çılgınca dans ederken görür. Uzunca bir süre dans ederler. Tal de en sonunda "Bir de ben dans edeyim" der ve kızla sahneye çıkar ki bir anda dünyası kararır. Gözünü hastanede açar. Meğer kızın nişanlısı gelmiştir ve Tal'in kafasına şişeyi geçiriverir. İşte Tal bu kadar talihsiz bir adamdı. Atak Oyunun İki Dehası'ndan biri olan Tal oyunlarıyla asla unutulmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder